2. rész: Vajon felértékelődnek a pályázati lehetőségek, avagy kiútkeresés a válságból

2008.11.19. 15:21 :: Robert

Előző blog bejegyzésben arról esett szó, hogy milyen hatást gyakorol a pénzügyi lehetőségek beszűkülése a vállalkozások és a társadalmi szervezetek életére. Igazából arra lehet következtetni, hogy várhatóan mindkét szegmens "élete" nehezebb lesz az elkövetkező időszakban, de...!

Vajon ezekben a nehezebb időszakban mégis mire lehet számítani? Hogyan tudják a vállalkozások és civil szervezetek megőrizni jó pozíciójukat?


Rögtön az elején szeretnék tisztázni egy dolgot! Nem válságmenedzselési tanácsokat szeretnék osztogatni Önnek, mivel – csakúgy mint sokan másoknak - nekem sincs tapasztalatom ezen a területen, hiszen ilyen válsághelyzetek meglehetősen ritkán (évtizedekben mérhetően) fordulnak elő. Mindössze néhány saját gondolatot szeretnék megosztani Önnel a válság körül kialakult mizériáról. Természetesen szívesen veszem az Ön gondolatát is itt a blogban, hisz a közös gondolkodás mindenkinek csak hasznos lehet.

Egy biztos, jelenleg minden jel arra utal, hogy az elkövetkező évben nehezebb korszak következik: a költségvetési megszorítás és az aktuális politikai akarat miatt nem fognak csökkenni az adók, a termelés sok helyen csökken vagy leáll (lásd. pl. autóipar, taxtilipar), a munkanélküliség növekszik, ezáltal csökkenni fog a globális kereslet. Mindez persze visszavezethető a bankok "megingására", a hitelkamatok emelkedésére, ám ezzel most nem kívánok foglalkozni, hanem inkább azzal, hogy milyen stratégiát kellene meghatározni ezen időszak átvészelésére.


1.    Először is: Ön szerint ki az, akinek biztosan jó ez a válság körül kialakult „mizéria"? Szerintem a médiának biztosan: nap mint nap "szenzácósabbnál szenzációsabb" cikkekkel és hírekkel jelentkeznek a "válság világából". Hallhatjuk hogy milyen bankok vannak csődközelben, kinek kell állami segítség (bezzeg amikor fut a szekér ezekről a szereplőkről sokszor nem is hallunk). Ez már önmagában is beleoltja az emberekbe a negatív várakozásokat (azon túl persze látogatottságot és olvasottságot is biztosít nekik), ami csak további bizalomvesztéshez vezet…


2.    Egy ilyen időszakban felértékelődik a pénz, hisz akinek van pénze, aki tud spórolni a költségeken az jobban túléli a válságot. Fontos ezért, hogy ne adjon hitelbe árut annak aki nem fizeti időre a számláit. Ön pedig a beszerzéseknél most jobb árakat tud kialkudni, hisz mindenki igyekszik szabadulni a készlettől.
Ha van Önnek termelőeszköze, azt mindenképp őrizze meg, egyrészt azért, mert most olcsón tudná csak eladni, másrészt pedig azért, hogy amikor el kell kezdeni a termelést, csak jóval drágábban tudja majd visszavásárolni. Gondoljon arra, hogy előbb utóbb vége lesz a válságnak, előbb utóbb megindul a kereslet, felszöknek az igények: ha Ön "résen van" akkor bizony nagyot tud szakítani.


3.    Nehogy azt higgye, hogy a nehezebb időszak csak Önt érinti. A konkurenciát sem kerüli el. Ebben az időben alapvető és természetes reakció a költségek csökkentése, vagyis szinte minden vállalkozás behúzza a féket, „minimálprogramba” kezd. Ettől függetlenül bizonyos területeken most kell erősíteni.  Ha lehet, akkor költsön egy picit többet a marketingre (most olcsóbbak a reklámhelyek is, így akár kedvező hosszú távú szerződéseket köthet). Próbáljon meg érdeklődőket szerezni a terméke vagy szolgáltatása iránt (hisz vevő az esetek többségében az érdeklődőkből lesz)! Ezzel a stratégiával már most versenyelőnyre tud szert tenni, és amikor szükséges akkor könnyebben tud a gázra lépni.


4.    Ha teheti semmiképp se spóroljon a termékfejlesztéssel és cégfejlesztéssel és ha létszámleépítésre kényszerül – mert ez is előfordulhat – akkor a legjobb munkatársait mindenképpen tartsa meg, hiszen ezzel növeli a munkatársak cég iránt elkötelezettségét, ami hosszabb távon mindenképp megtérül.

Ha kkv vezetőként kíváncsi arra, hogy milyen forrásszerzési lehetőségek vannak úgy általában a mikro és kisvállakozásoknak, akkor készülő újabb ingyenes tanulmányunk Önnek szól. Ha érdekli, előzetes jelentkezéshez katt ide (új ablakban nyílik)>>


5.    A civil szektornak (egyesületek, alapítványok) is valahogy a túlélésre kell koncentrálni, hisz az ő bevételük legnagyobb része támogatásokból, pályázatokból származik. Nem lesz könnyű a dolguk, hisz a támogató cégek először ezeket a kiadásokat (vagyis a támogatásokat) fogják lefaragni, ennek ellenére mindenképp tartani kell a jó kapcsolatot azokkal a korábbi támogatókkal is, akik most a pénzügyi nehézségeik miatt esetleg nem tudnak adományozni. Ha jön a fellendülés, ha ezeknek a cégeknek újra beindul egyszer a "motor", akkor azon társadalmi szervezetek felé lesznek adakozóbbak, akik a nehéz időkben is partnerek maradtak.


Fentieken túlmenően - ez általánosságban igaz egyesületre és cégekre is - böngéssze a pályázati lehetőségeket, érdemes rászánni egy kis plusz időt, hisz folyamatosan jelennek meg pályázatok az elkövetkező időszakban is. Gondolja el, semmi másról nincs szó, mint ingyen pénzről: kicsit több az adminisztráció, de higgye el megéri vele foglalkozni, mert nem tudhatja, hogy mikor adódik egy kedvező lehetőség. Egy sikeres pályázat pozitívan tudja befolyásolni a vállalkozás jövőbeni kilátásait, hisz az aki ilyenkor vissza nem térítendő pénzekhez jut, biztosan növelni tudja piacát. (Csak egy példa: az elkövetkező két évben a tervek szerint kb. 15 milliárd forint forrás pályázható majd meg a kkv-k technológiai fejlesztésére (pl. gépek beszerzésére)) – Egyébként az, hogy mi várható a pályázatok terén, arra egy későbbi bejegyzésben kitérek majd.


Sajátítsa el a pályázatkészítés alapjait, figyelje a kiírt pályázatokat. Hogy hogyan és miképp? Ezzel kapcsolatosan van nekünk két termékünk: a „pályázatfigyelő” és a "pályázatok összeállításának titkai" című CD oktatóanyag. És ha Ön is hozzá szeretne jutni ezen termékekhez, akkor azt tanácsolom, hogy MOST MÉG NE RENDELJE MEG! A jövő héten teszek ezekkel kapcsolatosan egy bejelentést, érdemes megvárni...

 


 

2 komment

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyazok.blog.hu/api/trackback/id/tr83777878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edo 2008.11.20. 17:08:59

Kedves Róbert! Én állami alkalmazott vagyok, nem érzem át testközelből a kkv-k helyzetét. Azt gondolom azonban, hogy valamennyi szektort érint és sújt a gazdasági helyzet.
Ma ők, holnap mi kerülhetünk nagyon kellemetlen helyzetbe. Örülök, hogy megpróbálnak törődni velünk. Mindenképpen dicséretesnek érzem ezt a párbeszédet kedves Róbert.
A pályázatokkal kapcsolatban minden információt be kell fogadnunk és pályázni, pályázni, pályázni. Sok munka, de megéri. Mindig nem nyerhetünk, de folyamatosan tanulunk belőle.

Margit 2008.11.29. 12:06:41

Kedves Róbert!
Köszönöm válaszát, a tanulásra sosem sajnáltam a pénzt, időt. Az ajánlatis érdekelne, de hiába képzem magam a vége az, hogy az aktuális térség és szervezetek úgy vannak kitalálva és beépítve a rendszerbe, csak az ő pályázataik nyerhetnek.
Üdvözlettel Margit
süti beállítások módosítása