Lehetőségek a hazai sport fejlesztéséért...

2007.11.16. 13:50 :: Robert

A héten részt vettem egy tájékoztatón, ami – számomra – nagyon érdekes és izgalmas volt. Sportszerető ember lévén azt gondoltam, hogy a hallottakat megosztom itt a blogban is, hátha fontos és hasznos információkról esik szó. Bár a program korábban is ismert volt előttem, azért volt egy két olyan dolog ami újdonságként hangzott számomra. A hazai sportlétesítmények fejlesztéséről, a sport infrastruktúra fejlesztéséről az ún. OLLÉ Programról  és az OLLÉ Iskola Programról volt szó. Az OLLÉ Országos Labdarúgó Pálya Létesítési Programot jelent.


Mi is a két program lényege:


1. Az OLLÉ program

Az OLLÉ Programiroda kht-t a Magyar Labdarúgó Szövetség Alapította és valóban mindeddig labdarúgó pályák (elsősorban műfüves pályák) létesítésében működött közre.
 
Az OLLÉ Programiroda feladatai
 
  • országos szinten fogja össze a pályaépítés igényeket, ezáltal a méretnagyságból származó előnyök az egyedi önkormányzat szintjén jelentkeznek (a pályalétesítési költségek egy önkormányzatra vetítetten 20-40%-al csökkennek),
  • központosítottan lefolytatott kiválasztási folyamat által az egyes önkormányzatoknál egyébként jelentkező közbeszerzési terhet időben és költségben mintegy a felére csökkenti,
  • a program megvalósítására kidolgozott finanszírozási konstrukciót készít elő és biztosít a programhoz csatlakozni kívánó Önkormányzatok részére. A finanszírozás 15-20 éves futamidőre lett tervezve, a futamidő alatti rögzített kamatozás biztosítása mellett
Például ha egy önkormányzat elhatározta (vagy elhatározza) hogy műfüves pályát létesít az OLLÉ programiroda együttműködik a megvalósításában. Az Önkormányzatoknak akár 0% önerővel van lehetőségük hitelhez jutni a Magyar Fejlesztési Bank „Sikeres Magyarországért“ hitelprogramján keresztül. A hitel hosszú lejáratú (15-20 év) és kedvezményes kamatozású (éves szinten kb. 6-6,5 %).
 
A résztvevők tájékoztatása szerint december folyamán jelenik meg a következő program, amiben már nem csak a labdarúgó pálya építésére, hanem öltözők létesítésére, meglévő öltözők felújítására is hosszú lejáratú kedvezményes hitelhez juthatnak az Önkormányzatok.
 
Az OLLÉ program keretében tehát nem pályázati pénzt nyerhetünk, hanem egy hosszú lejáratú kedvezményes hitelkonstrukciót vehetünk igénybe a programot menedzselő OLLÉ Programiroda közreműködésében.
 
Bővebb info a www.olleprogram.hu weboldalon.
 

2. OLLÉ Iskola Program
 
Az OLLÉ Iskola Programot menedzselő OLLÉ Sportrendszer Kht-t a Magyar Labdarúgó Szövetségen túl még további négy hazai szakszövetség hozta létre, és itt már EU-s pénzeket lehet nyerni a sport fejlesztésére. Mivel az EU nem támogat sportcélú fejlesztéseket (vagyis sajnos nem lesz külön kiírás a sportlétesítmények fejlesztésére), ezért bizonyos operatív programok pályázati kiírásaiba „csempészték bele” a sportudvarok fejlesztését. Önállóan tehát nem, de pl. egy iskolafejlesztési pályázat keretében van lehetőség kiegészítő tevékenységként sportudvarok fejlesztésére. Az OLLÉ Iskola Program, a közoktatási intézmények oktatási célú sport infrastruktúrájának fejlesztését célozza.
És hogy milyen sportudvar fejlesztéséről lehet szó: ez már a pályázatot beadó szervezet fantáziájától függ: lehet pl. óvodai és iskolai játszópark, kézilabda-, röplabda-, kosárlabda stb. pálya, a fantáziának csak a képzelet szab (no meg persze a költséghatékonyság és a racionalitás) szab határt.
 
További info: www.ollesport.hu
 

Szóval ha a sport infrastruktúrájának fejlesztésébe fogna, célszerű lehet ezeken az oldalakon kezdeni a lehetőségek felmérését.
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyazok.blog.hu/api/trackback/id/tr70231127

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: lector de huella digital movil 2017.10.02. 01:33:56

Fürdőszoba berendezése - Lakberendezési ötletek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása