Pályázatíróval vagy anélkül...

2008.04.17. 09:09 :: Robert


Sokszor kérdezik tőlem, és sok esetben merül fel a téma, hogy vajon egy pályázat elkészítéséhez igénybe kell-e venni küldő pályázatíró segítségét avagy nem, vagyis mindenki inkább saját maga készítse el a vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázatát.
 
Nos erre kérdésre a válasz: „attól függ…”.

Már most, az elején szeretném elmondani, hogy az olyan egyszerűbb pályázatok elkészítéséhez, mint a társadalmi és a civil szervezeteknek szóló (pl. Nemzeti Civil Alapprogram által kiírt) pályázatok, egyéb alapítványok által kiírt pályázatok, semmiképp sem érdemes külső pályázatírót igénybe venni. Miért? Nemcsak azért, mert ennek elkészítése valóban könnyű feladat és néhány órás munkával elvégezhető, hanem azért is, mert ezeken a pályázatokon elnyerhető összegek (na jó, persze itt is vannak kivételek) olyan alacsonyak, hogy egyszerűen nem éri meg egy gyakorlott pályázatírót megbízni vele (hacsak nem csinálja meg ingyenesen…)
 
Más a helyzet az ún. EU által finanszírozott pályázatokkal… Ezek ugyanis némileg összetettebbek, mint az előzőekben leírtak. Most biztosan arra gondol, hogy itt aztán mindenképp be kell vonni külsős pályázatíró szakcéget a pályázat elkészítéséhez. Ez azért nem teljesen van így!
 
Valóban igaz az, hogy egy gyakorlott szakember sokat segíthet a pályázat összeállításában, de nem mindegy az, hogy mire is vonatkozik az a bizonyos megkötött szerződés a pályázatíróval. Ha ez a szerződés csak a pályázati dokumentáció összeállítására és a pályázati űrlap kitöltésére vonatkozik, akkor soha ne kösse meg ezt a szerződést, mert nem a pályázat megírása nehéz, hanem a projekt kidolgozása! És ez olyan fontos, hogy leírom mégegyszer:
 
Nem a pályázat megírása nehéz, hanem a projekt kidolgozása
 
A pályázat ugyanis nem más, mint egy kérelem, amit az előírt formanyomtatványon kell beadni. A pályázatot megelőzi annak a projektnek a kidolgozása, amire a pályázat vonatkozik (előbb ugyanis egy jól kidolgozott projektre van szükség, és csak ezt követi a pályázat – s, hogy miért van így arról most nem lesz szó).  A projekt pedig nem más, mint egy adott költségvetésből, adott idő alatt, adott cél elérésére irányuló tevékenységsorozat. Tulajdonképpen ennek a tevékenységsorozatnak a megvalósításához kérünk pénzt a pályázat kiírójától.
 
Szóval mielőtt egy külső pályázatíró szakemberhez fordul, itt van néhány szempont amiről Önnek meg kell győződnie, amit mérlegelnie kell (ha Ön pályázatíró, akkor pedig nem árt figyelembe venni a megbízója alábbi szempontjait):
  • segít-e a külső pályázatíró az elképzelésének megfelelő projekt kidolgozásában
  • a külsős szakember is Öntől fogja kérni azokat az információkat, amik a projekt kidolgozásához szükségesek, mert a saját szakterületét Ön ismeri a legjobban. Ezen túl pedig hasznos (akkor is ha nem Ön írja a pályázatot) ha Ön is ismeri azt a "pályázatspecifikus" gondolkodásmódot, ami egy projekt kidolgozásához és a későbbi megvalósításához szükséges (a pályázatkészítés terén is vannak bizonyos játékszabályok, amit ismerni kell).
  • a pályázat elkészítése csapatmunka. Önnek, a külsős pályázatíróval folyamatosan együtt kell működnie a projekt kidolgozása, és a pályázat összeállítása során: ha valaki azt mondja Önnek, hogy nincs szükség az együttműködésre, ne kössön vele szerződést. Az elvégzendő feladatokat pedig célszerű a szerződésben rögzíteni: ki mit vállal, kit milyen költség terhel a továbbiakban stb.
  • amennyiben a pályázatírót nem terheli a megvalósítás felelőssége (vagyis csak és kizárólag a pályázat elkészítésére kötnek vele szerződést), akkor csak abban lesz érdekelt, hogy Ön elnyerje a támogatást… és ez – bármilyen furcsán is hangzik – még nem elegendő! Ettől még nem biztos, hogy megvalósítható a projekt, nem biztos, hogy a költségvetés megalapozott. Mert bizony, a megvalósítás sokszor nehezebb, mint maga a pályázatírás.
  • célszerű tisztázni, hogy – sikeres pályázat esetén - segít-e a pályázatíró a megvalósítás során Önre „zúduló” adminisztrációs teendők elvégzésében (elszámolások, beszámolók, jelentések összeállításában a pályázatot kezelő szervezet felé)
  • ezen túlmenően célszerű az elkészített pályázatot leellenőrizetni egy olyan személlyel, aki nem vett részt a kidolgozásban (és itt nem arra gondolunk, hogy a pályázatíró eleve rossz munkát végez). Ha annak a személynek, aki nem vett részt a munkában és átolvassa a pályázatot, ha neki is világosak a célok, világosak az ok-okozati összefüggések, ha neki is logikusan felépített a pályázat, akkor minden bizonnyal jó pályázat készült el.
 
Egy szó mint száz, a pályázat elkészítése önmagában nem nehéz feladat. A pályázatkészítés gyakorlat kérdése (nem szentírásról van szó), amit bárki elvégezhet. Ha Ön úgy érzi, hogy van elegendő ideje arra, hogy saját maga belevágjon, csak bátran. Ha pedig egy pályázatírót bíz meg a feladattal, akkor pedig nem árt odafigyelnie a fenti néhány szempontra, és akkor gördülékennyé teheti az együttműködést.
 
Ön mit gondol erről a témáról?

11 komment

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyazok.blog.hu/api/trackback/id/tr19429446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2008.04.17. 11:50:55

Köszönöm a tájékoztatást már évek óta töprengek ezeken a pályázatokon, probáltam valakivel megiratni, de sajnos olyan sokat kért, hogy azonnal elvetettük a gondolatot. Pedig nagy szükségünk lenne rá szeretnénk napkoléektorral melegitettni a vízet és ehhez kellene a pályázat, de valahogy mindig elmulasztottuk, mert nem értünk a pályázatiráshoz. Lehet, hogy ez valóban nem egy nehéz dolog, de aki ilyet még nem csinált annak nagyon ismeretlen.
Üdvözlettel

Hengerics József 2008.04.17. 11:58:44

Eddig minden innen kapott információt letöltöttem mert nagyon hasznosak voltak számomra annak ellenére hogy Én is foglalkozom pályázatok készítésével. Továbbra is szívesen várom az eddigiekhez hasonlóan hasznos további információkat is mert a pályázatokhoz kapcsolódó valamennyi érdekelt számára hasznosak és alkalmazhatók.

Kovács Éva 2008.04.17. 15:03:40

Azt gondolom, hogy tényleg mindnyájunknak meg kell tanulni a pályázat készítés csínyját-bínyját. Megpróbáltam korábban én is külső segítséget kérni, de hamar rájöttem, hogy fizetek másoknak és én végzem el a munka sava-borsát. Akkor meg minek fizessek! Segítség számomra, ha van stratégiai tervem, ha tudom, hogy honnan hova akarok eljutni és milyen prioritással,..stb. A többi technika: Pl. először utáltam a logikai keretmátrixot. Ma már tudom, hogy ALAP! Ugyanakkor a hasznos tanácsokat szívesen olvasom és köszönöm! FONTOS: Soha nem búslakodom, ha egy pályázatom nem sikerül, mert soha nem kidobott idő, amit összeállításra fordítunk. Annak bármely része jó lehet még egy másik projekttervbe vagy akár kettőbe. No persze, HA TUDOM, HOGY MIT AKAROK!

Balázs Sándor · http://www.tavitura.hu 2008.04.17. 15:48:24

Az apartman szolgáltatást szeretném bővíteni csónak túrával ,ami már működik csak a felújításra kellene 1millió ft
A gond ott kezdődik,hogy nem vagyok vállalkozó csak adószámom van az apartmanra,mit és hol pályázhatok, valamint ha elválalná mennyiért?

Kincs Henrietta 2008.04.18. 09:23:01

Üdv!
Én most kezdtem el a pályázatírással foglalkozni, és nagyon hasznosnak érzem ezeket a cikkeket.
Nagy érdeklődéssel fogadom továbbra is a pályázatírással kapcsolatos tudnivalókat.

Tóth Róbert 2008.04.18. 16:11:01

Kedves Éva!

Önnek teljesen igaza van, valóban sok munka hárul egy pályázatkészítés során a megbízóra (akkor ha küldőssel dolgozik). Ez még önmagában nem lenne baj, a baj az hogy mindez nem derül ki a legelején. És bizony ekkor már keserű a szőlő...
A logikai keretmátrix? Kevés dolgot utáltam jobban mint azt, aztán később rájöttem hogy valóban fontos..

erzsó64 2008.04.18. 19:01:18

Nagyon jó, és hasznos oldal,nagyon sok
használható dolgot töltöttem már le,
Amit egyszer hasznosan is fogok tudni
alkalmazni.
Köszi!
Maradok tisztelettel!
További jó munkát, és szép hétvégét kívánok,
Üdv:
Erzsó

Búsné Széles Anita 2008.04.19. 14:50:37

Üdv! Nagyon jók az Ön által küldött tanulmányok, tippek. Sok segítséget adnak az embernek. Sajnos még mielőtt "állandó tagja" lettem volna ennek az oldalnak, befizettem egy tanfolyamra, ami nagyon sok pénzbe került, de messze nem annyi információt, tudást adott , mint az Ön levelei. További sikeres munkát kívánok. Várom további e-mailjeit. Köszönettel: Anita

Éri Lajos 2008.04.22. 17:54:02

Üdv!

Nagyon jónak találom a tanulányokat amit mint kezdő pályázat író nagy hasznát veszem.
Nagyon sok időbe telt, hogy a pályázatokat megfelelően tugjam megírni az Ön levelei nagy tudást adtak számomra.
Várom további leveleit.
Tisztelettel : Éri Lajos

Pálné Szekrényesi Éva 2008.04.23. 07:22:13

Nagyon nagy segítség ez szerintem a kezdő ,és a már tapasztaltabb pályázatírónak is.Átlátható, érthető és a gyakorlatban is könnyen alkalmazható.Várom további leveleit,köszönettel és tisztelettel: Pálné Szekrényesi Éva

Kissné g. Adél 2008.12.10. 20:34:37

Nem foglalkoztam még komolyabban pályázatokkal, mindíg csak addíg jutottunk, hogy jó lenne.
Igazából meg lehet ezt tanúlni így cd-ről?
Mert fogalmam sincs.
Most néztem egy tanfolyamot, B.Pesten, 40 órás.
Ér valamit? Potom 60.000.-Ft + kb 6x utazni 200 km-t vonattal, + metró.
Nem vagyok benne biztos, hogy megéri.
Szerintetek?
süti beállítások módosítása